Acest mecanism simplu era cunoscut de constructorii antici.         Constructorii piramidelor se aflau in epoca bronzului si au trebuit sa gaseasca solutii pentru o realiza scripeti asupra carora sa poata actiona cu forte foarte mari.

      Scripetele simplu schimba directia de actiune a fortei.  skfd

      Asta a permis constructorilor sa foloseasca pentru urcarea blocurilor chiar forta pe care trebuiau s-o invinga – greutatea.

  In loc sa urce pe planul inclinat tragand  blocul de piatra, puteau sa coboare si sa adauge fortei lor propria lor greutate.

  Si am vazut ca nu erau putini care trageau de blocurile mari.

  Pentru cel de 16,3 tone calculele au condus la un necesar de 118 oameni, care aveau o masa proprie de aproximativ 1 tona.

   Blocul putea urca pe planul cu inclinatia mica, in timp ce muncitorii puteau cobora pe un plan mai inclinat (fata piramidei).skf22

    In epoca bronzului un scripete care sa suporte forte mari nu putea avea ax si furca, materialele avute la dispozitie fiind piatra, lemnul si cuprul.           Arheologii, istoricii si inginerii au aratat care a fost solutia egiptenilor pentru aceasta problema.2c557e9316a8b7c43707dab842316b32_fjid

   In articolul Reinventing The Egyptian Pulley, Stephen W. Blakely descrie un experiment in care s-a utilizat un scripete de piatra cu diametrul de 30 cm.